10 důvodů, proč se učit cizí jazyky

10 důvodů, proč se učit rusky

V minulých týdnech jsme se už bavili o němčině, francouzštině a španělštině. Tedy o nejpopulárnějších jazycích, které se v Čechách vedle angličtiny vyučují. Posledních pár let však na popularitě získává ještě jeden jazyk. Jazyk, který se starší generace učily místo angličtiny. Jazyk, který byl po Sametové revoluci zatracovaný. Jazyk, který ještě stále vyvolává řadu emocí, zjitřených našim komplikovaným vztahem k jeho nositelům. Jistě už tušíte, že se jedná o ruštinu. Nechme však teď stranou soudy o tom, jestli jsou emoce ve vztahu k řeči opodstatněné či nikoli. Ruština se stává oblíbeným druhým či třetím jazykem dnešních studentů a opětovně v Čechách nabývá na významu. A není divu. Její znalost se totiž vyplácí, a to z několika dobrých důvodů. My vám jich dnes dáme rovnou 10.

ru

  1. Stejná jazyková skupina.  Stejně jako čeština, i ruština patří do skupiny takzvaných slovanských jazyků. Je tedy češtině velmi podobná. Kdo se naučí azbuku a navykne výraznému ruskému přízvuku, ten velmi brzy začne rozumět. Ostatně nejenom gramatika, ale i slovní zásoba je velmi podobná té naší.
  2. Ekonomické důvody. Vzhledem k početné ruské komunitě žijící v Čechách není divu, že je mnoho velkých firem vlastněno nebo vedeno Rusy. Znalost ruského jazyka vám tedy může sloužit jako významná konkurenční výhoda v boji o zaměstnání.
  3. Kulturní podobnost vs. kulturní rozdílnost. Vzhledem k jazykové provázanost ruského a českého národa, geografické blízkosti a společné historii není divu, že si jsme kulturně podobní. V Rusku a zemích ruské federace Vás tedy pravděpodobně nečeká takový kulturní šok, jako v jiných státech. Na druhou stranu existuje mnoho zajímavých prvků ruské kultury, které v té naší nenajdete a které by Vás mohly obohatit.
  4. Velké množství rodilých mluvčích. Ruštinou hovoří zhruba 285 milionů obyvatel naší planety. To už je slušné číslo, nemyslíte?
  5. Cestování. Stačí, abyste některou z rusky hovořících zemí pouze projížděli či v ní přestupovali na jiné letadlo a už můžete narazit na problém. I když se s místními domluvíte anglicky, azbuka vám to může pěkně zavařit.
  6. Obchodní styky. Podnikáte? Vlastníte nebo vedete firmu? Vězte, že ruská komunita skýtá potenciál nejenom kvalitních pracovníků, ale také velkého množství nových zákazníků. A když je oslovíte jejich rodným jazykem, hned získáte body navíc, které vás posunou před konkurenci.
  7. Turismus. Rusko je mrazivá země plná rozporů. Bez ohledu na politickou situaci a světové dění však skýtá mnoho krás. Stejně jako ostatní země bývalé Sovětského svazu. Že se domluvíte anglicky? Ne vždycky. Zejména v kontaktu se starším obyvatelstvem a v chudších oblastech na to nespoléhejte.
  8. TOP 5 nejrozšířenějších jazyků. Ať už si o ruštině myslíme, co chceme, faktem je, že se jedná o jeden z 5 nejrozšířenějších jazyků na světě.
  9. Velmi hodnotná literární díla a skvělé divadelní hry. Tolstoj, Puškin, Dostojevski, Čajkovski, Pasternak.. Těch slavných ruských jmen, která se neodmyslitelně pojí se světem kultury je nepřeberné množství. A není nad to, si tato slavná díla přečíst nebo vyslechnout v originále.
  10. V kombinaci s angličtinou vám dá skvělý světový základ. S angličtinou pochodíte ve většině zemí na západ a na sever od nás. S ruštinou zase ve většině států na východ. Pak už vám zbývá přidat jen francouzštinu nebo španělštinu pro jih a máte vystaráno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *