Jazykové vzdělávání a vše o něm

Cambridgeské zkoušky – co,proč,jak,kdy a kde? DÍL DRUHÝ – specializované zkoušky

Minulý týden jsme se v prvním díle našeho miniseriálu o cambridgeských zkouškách seznámili s nejběžnějšími zkouškami. Tedy zkouškami z obecné angličtiny a zkouškami pro děti. Dnes se zaměříme na trochu specifičtější kategorii těchto zkoušek. Seznámíme se se zkouškami z obchodní angličtiny, právní angličtiny a se zkouškami skládanými za účelem získání víz do UK. Opět se o nich budeme bavit v obecné rovině a podíváme se na to, co tyto zkoušky obnáší, pro koho jsou určeny a na jaké jsou úrovni.

images

Obchodní angličtina

Zkoušky z obchodní angličtiny využije každý cílevědomý člověk, který potřebuje svému zaměstnavateli (či potenciálnímu zaměstnavateli) dokázat, co umí. Hodit se budou každému, kdo potřebuje do svého životopisu připojit další kolonku a získat konkurenční výhodu a také každému, kdo pomýšlí na profesní postup. Zejména, pracujete-li ve velké, nadnárodní firmě, často vedené manažery, kteří nemluví česky.

Zkouškou z obchodí angličtiny na nejnižší úrovni, kterou můžete v rámci Cambridge English složit, je BEC Preliminary (Business Preliminary). Zkouška BEC prověřuje, že jste schopni: a) porozumět krátkému telefonickému rozhovoru a obecné obchodní diskusi, b) projednat praktické obchodní úkoly, jako jsou objednávky a reagovat na poptávky, c) napsat stručné obchodní dopisy a emaily. Zkouška je úrovní srovnatelná se zkouškou PET (tedy na úrovni B1). Na rozdíl od ní se však nezaměřuje na obecný jazyk, ale na obchodní komunikaci.

Dosahují-li vaše znalosti obchodní angličtiny výš, než na úroveň B1, anebo pokud si troufáte riskovat, můžete se přihlásit ke zkoušce BEC Vantage. Tato zkouška vyžaduje schopnost: a) porozumět obchodním zprávám a dopisům, b) vyjádřit svůj názor a vést jednání o věcných tématech, c) přednést připravenou prezentaci a napsat krátký návrh. Složením zkoušky získáte certifikát na úrovni B2. Zkouška je tedy úrovní srovnatelná s nejznámější FCE.

Zkouškou nejvyšší úrovně, kterou v oblasti obchodní angličtiny můžete složit, je zkouška BEC Higher. Jedná se o zkoušku, která dokládá vaše znalosti na úrovni C1 (srovnatelné se CAE). Abyste mohli tuto zkoušku úspěšně složit potřebujete prokázat, že jste schopni: a) efektivně se účastnit obchodních jednání, vyjádřit svá stanoviska a obhájit svůj názor, b) porozumět většině obchodních zpráv a korespondence, c) napsat podrobné obchodní návrhy a dopisy.

Více informací o cambridgeských zkouškách z obchodní angličtiny najdete například na stránkách British Council.

Právní angličtina

Cambridge English nezapomíná na nikoho. Ani na vysoce specializované profesionály, jako jsou například právníci. Speciálně pro ty je připravená zkouška z právní angličtiny ILEC. Využijí jí všichni, kteří potřebují prokázat, že disponují pokročilými znalostmi anglického jazyka, které jsou nezbytné ve sféře mezinárodního práva. K tomu, abyste ji úspěšně složili potřebujete prokázat, že dokážete: a) přečíst a porozumět smlouvám, stanovám a právnickým stanoviskům, b) porozumět právnickým jednáním, přednáškám a prezentacím,  účastnit se jich a formulovat poznámky, c) napsat dopisy, memoranda a návrhy s právnickou tematikou.

Více se o zkoušce z právní angličtiny dočtete zde.

Zkoušky Cambridge English za účelem získání víz do UK

Pro získání víza do UK nemusíte absolvovat žádnou speciální zkoušku. Bohatě vám postačí běžná zkouška z Cambridge English (KET, PET, FCE, CAE, CPE, BEC, ILEC), a to na takové úrovni, kterou vyžadují podmínky daného víza (studentské vízum, pracovní vízum, podnikatelské vízum, talentové vízum, obecné vízum, sportovní vízum, náboženské vízum). Rozdíl oproti standardnímu skládání zkoušky je však v administraci. Testovému centru musíte dopředu nahlásit, že zkoušku skládáte za účelem získání víza. Důvodem je možnost zajistit potřebné podmínky, které se liší od těch běžných. V případě skládání zkoušky za účelem získání víza vám například bude pořízena hlasová nahrávka ústního projevu a pasová fotografie.

Více o podmínkách se dočtete na stránkách British Council.

A to je od nás pro dnešek vše. V příštím díle se seznámíme s cenami jednotlivých zkoušek a termíny pro rok 2016. Nepřestávejte nás sledovat 🙂

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *