Jazykové vzdělávání a vše o něm,  Tipy a zajímavosti

Co byste měli vědět o zkouškách z angličtiny

Mít certifikát z některé z mnoha zkoušek z anglického jazyka je v dnešní době jednoznačně výhodou. Ocení ho žáci hlásící se na anglické školy, studenti vysokých škol (ať už v ČR nebo na Erasmu), cestovatelé žádající o práci v zahraničí nebo i ti z nás, kteří chtějí v České republice pracovat pro některou z nadnárodních společností. Hodit se ale může i všem ostatním. Minimálně vám dá dobrý pocit z toho, že vaše znalosti jazyka jsou opravdu na příslušné úrovni. A co si budeme povídat, v životopise vypadá taky dobře.

Hand completing a multiple choice exam.
Hand completing a multiple choice exam.

Pokud i vy uvažujete o složení některé z mnoha zkoušek z angličtiny nebo hledáte vhodnou zkoušku pro své děti, možná jste s radostí zjistili, že možností je opravdu mnoho. Je však nutné podotknout, že není zkouška jako zkouška. Ne každá zkouška je stejnou měrou uznávaná, ne každá testuje pro vás klíčové znalosti a dovednosti a ne každá má neomezenou platnost.

Právě z toho důvodu jsem se rozhodla pro Vás dnes sepsat tento krátký příspěvek, ve kterém se vám pokusím jednoduše, rychle a srozumitelně přiblížit, co které zkoušky obnášejí.

Asi nejznámějšími nebo nejběžněji volenými zkouškami jsou zkoušky British English, tzv. cambridgeské zkoušky. O těch jsme už obšírně mluvili tady, tady nebo tady. Ve stručnosti si zopakujme o co se jedná. Největší skupinu cambridgeských zkoušek tvoří zkoušky z tzv. obecné angličtiny. Jedná se tedy o zkoušky testující vaše dovednosti v oblasti obecné řeči. Zkoušky se skládají ze základních složek řeči – mluvení, poslech, psaní, gramatika. Dají se absolvovat v papírové i elektronické podobě a jsou vhodné jak pro dospělé, tak i pro děti. Výhodou těchto zkoušek je, že mají neomezenou platnost. Pokud tedy jednou získáte certifikát na určité úrovni, můžete se jím prezentovat už celý život. Jako nevýhoda může být brána vyšší cena zkoušek, menší množství termínů (zpravidla 2-3 ročně) a dlouhá čekací lhůta na výsledky (dáno tím, že se testy posílají k vyhodnocení do Anglie). Cambridgeské zkoušky se nicméně těší široké uznávanosti nejenom u nás, ale po celém světě. Proto jsou také tak oblíbené.

Další možností zkoušek z AJ je zkouška IELTS (International English Language Testing System). Tuto zkoušku pravděpodobně zvolí studenti, kteří se hlásí na některou z Britských univerzit. Ty totiž zpravidla vyžadují výsledky IELTS a jiné zkoušky často neuznávají. Výhodou IELTS oproti obecným cambridgeským zkouškám je četnost zkušebních termínů. Ty, ve spolupráci se společností British Council, v ČR probíhají zhruba 1x za měsíc. Nevýhodou zkoušek je jejich omezená platnost. Ta trvá pouze 2 roky. Pokud byste se certifikátem chtěli prezentovat i po této lhůtě, musíte si zkoušku obnovit.

Jestliže britské univerzity zpravidla vyžadují zkoušku IELTS, ty americké a kanadské zase upřednostňují zkoušky TOEFL (Test of English as a Second Language). Zkoušky TOEFL a IELTS se podobají v tom, že jsou konstruovány jakožto zkoušky studentům, určené pro účely přijímacích řízení na zahraniční školy a že mají platnost 2 roky. Rozdíl je v tom, že TOEFL je výlučně v elektronické podobě, ve které se odehrává dokonce i “speaking” (mluvení). Přemýšlíte nad tím, jak může část mluvení probíhat elektronicky? Trochu zvláštně. Mluvíte totiž do mikrofonu a komunikačního partnera Vám nahrazuje počítač. Ze všech tří uvedených zkoušek je TOEFL nejčetnější, co se počtu zkušebních termínů týká. Zkouší se v Praze a v Olomouci, průměrně 1x za týden. Výsledky také máte nejrychleji.

No a pokud hledáte zkoušku z obchodní angličtiny, opět Vám doporučuji cambridgeské zkoušky, o kterých jsem mluvila na začátku.

Potřebujete nějakou jinou speciální zkoušku z angličtiny, kterou jste tu nenašli? Dejte nám vědět v komentářích pod příspěvkem a my se Vám pokusíme poradit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *