10 důvodů, proč se učit cizí jazyky

10 důvodů, proč se učit italsky

Po několikaleté odmlce jsme se rozhodli vrátit zpátky do naší nabídky jeden další krásný a malebný evropský jazyk. Je jím jak jinak než italština. Stává se nám však často, že se nás lidi ptají, proč by se vůbec měli učit italsky. “Vždyť se nejedná o světový jazyk, tak proč se namáhat?” zní nejčastější námitka. My si však stojíme za svým názorem, že i přesto se určitě vyplatí svůj čas a energii do studia italštiny vložit.

it

1. Jednoduchost

Možná už jste slyšeli, že italština je jednoduchý jazyk, který se poměrně snadno naučíte. Prakticky vše se v ní čte tak, jak se to píše a obráceně. Slovní zásoba také není komplikovaná a ani samotná výslovnost vám jazyk nezamotá. Jediný problém může nastat, pokud se chcete věnovat italštině na vyšší úrovni. V některých gramatických jevech totiž nemají jasno ani samotní lingvisté. Holt, Italové jsou těžcí pohodáři a tak občas ani gramatická pravidla nemají jasně ucelená.

2. Cesta k dalším jazykům

Italština je dobrým startovním můstkem, pokud se chcete učit francouzsky, ale i španělsky. Španělština je sama o sobě také jednoduchou řečí, ale italština je ještě o stupínek jednodušší. Navíc si je se španělštinou velmi podobná a naučíte-li se jeden jazyk, vězte, že při troše snahy se ten druhý naučíte už velmi rychle.

3. Uplatnění (i za hranicí Evropy)

Prahnete po práci v zahraničí? V italských firmách by se vám mohlo docela líbit. V takových firmách jako je Ferrari, Maserati, Prada či Benetton se může pracovat opravdu dobře. A pobočky nemají jenom v Evropě, ale i za jejími hranicemi.

4. Cesta do světa kultury

Z Itálie vzešlo tolik krásného. Literatura, divadlo, umění všeho druhu. Řekněte, nelíbilo by se vám mluvit řečí Leonarda da Vinci a třeba si přečíst díla Umberta Eca v originále?

5. Cesta do světa gastronomie

Italská kuchyně je opravdu velmi pestrá. Každé jídlo je pro Italy zážitkem a požitkem a berou ho dost vážně. Rychlé stravování, zejména na jihu, příliš neuvidíte. A přestože je italská kuchyně výtečná sama o sobě, ten opravdový zážitek z ní budete mít pouze tehdy, budete-li se stravovat jako praví Italové. A k tomu vám pomohou jen dvě věci – všudypřítomnost italsky mluvícího kamaráda nebo vlastní znalost italštiny.

6. Díra na českém pracovním trhu – turismus

Ačkoli je italština opravdu krásná, v Česku se zatím přílišné oblibě netěší. Studentů, kteří ji zvolí jako svůj druhý nebo třetí cizí jazyk, je stále minimum. Její znalostí tedy můžete získat jednoznačnou konkurenční výhodu. A chcete-li dělat například průvodce vězte, že se o vás cestovní kanceláře poperou.

7. I v Praze můžete potkat plno zajímavých lidí

…což souvisí s předchozím bodem. Obzvlášť v Praze narazíte na italské turisty na každém kroku. Jejich obliba našeho hlavního města je známá. Obecně se také dá říct, že s Italy je velká zábava a jsou to moc milí a zajímaví lidé. Rádi byste se s některými zkamarádili a zašli s nimi do baru? Není nic jednoduššího, než je pozdravit v jejich mateřštině.

8. Vstupenka na krásný italský jih

Italský jih je opravdu nádherný kout světa. Ale zároveň opravdu uzavřený všem cizincům (a často i severo-italům, ale to už je jiná věc). Kdo někdy vyrazil na italský jih na dovolenou, zřejmě velmi rychle pochopil, že s angličtinou zde příliš nepochodí. Starší lidé cizí řečí většinou nemluví a mladší jí nepoužívají rádi. Zkuste na italského jižana promluvit italsky a zjistíte, že okamžitě změní svůj přístup k vaší osobě.

9. Ani s perfektní angličtinou si nevystačíte

…což opět souvisí s předcházejícím bodem. I když mluvíte perfektně anglicky a do toho německy, bez alespoň elementárních znalostí italštiny od Milána na jih skončíte zase jako ten ťulpas, který se dorozumívá rukama a nohama.

10. Italština je krásná řeč

Krásná, zpěvná, malebná. Jistě jste si všimli, že Italové se nedorozumívají pouze slovem, ale také neodmyslitelnout gestikulací. To z ní dělá ještě jedinečnější a zajímavější řeč.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *