Jazykové vzdělávání a vše o něm

Školní rok začíná. Nepodceňte jazykovou průpravu svých dětí! Přečtěte si, proč je kvalitní jazykové vzdělání tolik důležité.

V posledních letech se čím dál tím víc mluví o globalizaci a multikulturalismu. Ale co to pro nás znamená? V první řadě stále četnější kontakt s cizinci z celého světa, ať už na ulici, v obchodě v práci nebo dokonce ve škole. A z toho vyplývá stále akutnější potřeba ovládat světový jazyk.

 Prolight.cz-IMG_9604

Světovým jazykem číslo jedna je bez debat angličtina. Víte například, že angličtina je rodnou řečí pro více než půl miliardy obyvatel? A to nemluvíme o těch, pro které je druhým jazykem, jež ovládají skoro tak dobře, jako mateřský.

Možná jste přitom už zaznamenali, že z mezinárodního porovnání znalostí angličtiny u obyvatel, Česká Republika nevychází zrovna nejlépe. Do jisté míry je to zapříčiněno velkou propastí mezi anglosaskými a slovanskými jazyky, které jsou velmi výrazně odlišné. Do jisté za to ale také vděčíme špatnému a zastaralému systému vzdělávání a celkově nevhodným přístupem ke studiu jazyka na našich školách.

Stále je bohužel běžnou praxí, že jsou hodiny jazyků ve státním vzdělávání (zejména pak v tom základním) zaměřené na biflování slovíček a (často i zbytečné) gramatiky. Jak nám však selský rozum napovídá, samotné znalosti slovíček a gramatických jevů, nám bez schopnosti je prakticky využít nejsou k ničemu. A té nedosáhneme jinak, než aktivní komunikací v dané řeči. Velké množství žáků ve třídách, nevhodné osnovy, nedostatečně kvalifikovaní učitelé. To vše jsou příčiny, které vedou k oné nešťastné situaci, ve které se děti na školách učí jazyk bez toho, aby jej používaly. Naštěstí to je něco, s čím se dá pracovat a co se dá napravit. Třeba na kurzech v jazykových školách.

Prolight.cz-IMG_9630

Ale proč vůbec věnovat čas, energii a peníze do studia řeči, ať už u sebe nebo svých dětí?

Důvodů je plno, jak už jsme nastínili nahoře. Angličtina se stala prakticky nutností pro všechny, kdo mají nějaké pracovní či studijní ambice. Děti mají už od základní školy nespočet příležitostí ke studiu na zahraničních školách, ať už přímo v Česku nebo v rámci zahraničního studijního programu. Rok strávený na britské nebo americké střední škole je oblíbenou volbou mnoha dětí a jejich rodičů. A není se čemu divit. Takovéto hodnotné zkušenosti jsou opravdu k nezaplacení.

Ještě oblíbenější jsou pak zahraniční pobyty přirozeně u vysokoškoláků. Ti mají v současné době opravdu nepřeberně možností, jak strávit semestr či víc na partnerských univerzitách po celé Evropě, ale i mimo ni. Vstupním předpokladem jsou však, stejně jako u středních škol, dostatečné znalosti angličtiny, popřípadě jiného cizího jazyka.

Podobně to pak chodí i v pracovní sféře. Zahraniční firmy operující v tuzemsku často skýtají lukrativnější nabídky zaměstnání, než firmy lokální. Má to však jeden háček. Až na pár výjimek zpravidla požadují znalost anglického jazyka na komunikativní úrovni. Je to logické. Pracovní kolektivy často tvoří zaměstnanci z celého světa. Nemluvě o zahraničních konferencích a případně jednáních se zahraničním vedením. Nenechte se však pomýlit. Počet českých firem, požadujících alespoň minimální znalosti angličtiny, také každoročně roste. Zejména pak v obchodu, cestovním ruchu a ekonomické sféře.

Zkrátka a jednoduše. Žijeme ve světě tzv. neomezených možností. Aby však byly naše možnosti opravdu neomezené, musíme do sebe (potažmo svých dětí) něco investovat a musíme na sobě pracovat, jelikož konkurence je neúprosná a nároky se stále zvyšují.

Nezanedbejte vzdělání svých dětí a poskytněte jim kvalitní jazykovou průpravu. Rozšiřte si svou kvalifikaci a zlepšete si jazyk. U nás v JS FAN můžete udělat obojí! Školní rok 2016/2017 začíná v pondělí 26.9. a zapsat se můžete zasláním elektronické přihlášky nebo osobně na zápisech (7.9. a 12.9.).  V naší nabídce najdete celou řadu kurzů pro děti (od běžných docházkových, přes konverzační až po specializovanou přípravu ke cambridgeským zkouškám). Každoročně také otevíráme několik kurzů angličtiny pro dospělé.

 

Bc. Lucie Prokopová
Zástupkyně ředitelky
Jazyková škola JS FAN, s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *