10 důvodů, proč se učit cizí jazyky

10 důvodů proč se učit německy

Pokud jste se ocitli v situaci, že už angličtinu ovládáte na dostatečné úrovni, možná začínáte uvažovat o studiu dalšího jazyka. Jenže jaký zvolit? Nabízí se hned několik cizích řečí, které pro studium přichází v úvahu. Každá z nich je důležitá a každá má určité výhody. Jedním z nejvýznamnějších cizích jazyků je bez debat němčina. Může se vám hodit v řadě situací. Využít ji můžete na dovolené, při práci nebo třeba v hospodě u piva. Pojďme se teď tedy podívat na deset důvodů proč se učit německy.

nemecko

1) Vedle angličtiny nejdůležitější dorozumívací jazyk v Evropě (domluvíte se v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Lichtenštejnsku a problém nebudete mít ani na severu Itálie)

2) Německy hovořící sousedé hned ze dvou stran. V České republice se zkrátka s německy mluvícími (zejména Němci a Rakušany) hojně setkáváme a budeme setkávat.

3) Otevřete si cestu k dalším pracovním příležitostem. Na českém trhu působí velké množství buď přímo německých/rakouských firem nebo nadnárodních společností s německy mluvícím vedením, ve kterých se vám znalost řeči bude zatraceně hodit.

4) Průvodcování/cestovní ruch. Přemýšlíte o práci průvodce? Pak se pro vás zejména v Praze znalost němčiny (vedle angličtiny) stane nezbytností.

5) Literatura. V němčině se každoročně vydává mnohonásobně víc světových titulů, než kolik jich je přeloženo do češtiny. Schopností číst v německém jazyce si tedy značně rozšíříte obzory.

6) Studijní a pracovní pobyty. Německo umožňuje v hojné míře českým studentům v Německu studovat a pracovat.

7) Alpy. Pokud rádi lyžujete, určitě víte, jak to vypadá v  rakouských nebo švýcarských Alpách. Nebylo by hezké se tam s lidmi bez problému dorozumět?

8) Jazyková podobnost s češtinou. Oproti jiným národům máme tu výhodu, že je pro nás němčina jednodušší a absorbujeme jí o něco přirozeněji. Za staletí společné minulosti jsme si totiž vytvořili množství stejných nebo podobných výrazů.

9) Jazyková podobnost s angličtinou. I když se vám tomu možná nechce věřit, angličtina a němčina si jsou v ledasčem podobné.

10) Němčina je jazykem vědy. Každá 10.odborná kniha na světě je vytištěna německy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *