10 důvodů, proč se učit cizí jazyky

10 důvodů proč se učit francouzsky

Minulý týden jsme se věnovali němčině, dnes se podíváme na francouzštinu. Francouzština je nádherný jazyk. Jazyk básníků a filosofů. Zároveň ale také jazyk vědy a intelektuálů. Francie po dlouhá staletí hrála prim v evropském dění a snad odjakživa je centrem módy a společenských událostí. To vše nám naznačuje, jak může být i v dnešní době francouzština užitečná. Pojďme se tedy podívat na 10 důvodů, proč se učit francouzsky.

francie

1) Jedná se vskutku o světový jazyk. Francouzsky mluví přibližně 200 milionů lidí po celém světě. S Francouzštinou se setkáte nejenom v Evropě, ale hojně se používá také v Africe a domluvíte se s ní i na dalších kontinentech.

2) Otevřete si bránu do nové dimenze světa kultury a literatury. Obrovské množství slavné klasické ale i moderní literatury vzešlo z per francouzských spisovatelů a mnoho populárních herců i filmů pochází z Francie. Představte si jaké by to bylo přečíst si Victora Huga v originále nebo sledovat filmy s Alainem Delonem ve francouzštině, bez titulků. To je teprve ten pravý zážitek.

3) Kvalitní vzdělání za hranicemi Republiky. Ve Francii se najde mnoho univerzit, které jsou dlouhodobě považovány za jedny z nejlepších na světě. K tomu, abyste na nich mohli studovat, se ale většinou bez znalosti řeči neobejdete.

4) Uplatnění se na mezinárodním trhu a v nadnárodních institucích. Nemusíte ani odjíždět do Francie, abyste se v pracovní sféře dostali pod vedení francouzského šéfa. Stačí pracovat pro některý z nadnárodních francouzských firem se zastoupením v ČR. Francouzsky se navíc mluví i v organizacích mezinárodního společenství, jako je OSN, NATO nebo EU.

5) Francouzština je jazykem filosofů. Navzdory její obdivované libozvučnosti se jedná o velmi analytický jazyk, který mluvčímu pomáhá utřídit si během projevu myšlenky a rozvíjet kritické myšlení.

6) Znalost francouzštiny usnadňuje studium dalších jazyků. Přirozeně zejména těch románských, se kterými má společný základ (italština, španělština, portugalština, rumunština). Co vás však možná překvapí je to, že vám francouzština usnadní i studium angličtiny. Mnoho anglických slov se totiž po staletích vzájemného soužití, válčení a kontaktů obou zemí vyvinulo právě z francouzštiny.

7) Ve Francii najdete všechno, co si můžete přát – hory, moře, památky, nádhernou přírodu i bohatý kulturní život.

8) Se znalostí francouzštiny každého okouzlíte. Pánové, chcete udělat dojem na dívku? A vy dámy, chcete zaujmout vašeho vyvoleného? Stačí přednést pár veršů ve francouzštině a půl práce je hotovo.

9) Světové dění budete mít jako na dlani. Obzvlášť pokud už umíte anglicky a ovládáte alespoň základy němčiny. Francouzština je totiž 3. nejrozšířenějším jazykem internetu.

10) Pokud chcete jet na dovolenou do Francie, bez alespoň elementárních znalostí francouzštiny příliš nepochodíte. Francouzi jsou proslulí tím, že jim příliš nejdou cizí jazyky, a proto se je radši moc neučí. A když už se je učí, často je stejně odmítají používat.

Takže, parlez-vous français?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *