10 důvodů, proč se učit cizí jazyky

10 důvodů proč se učit španělsky

Další týden je tu a s ním další díl naší minisérie “10 důvodů, proč se učit..”. Bavili jsme se o němčině, bavili jsme se o francouzštině, dnes se pojďme podívat na španělštinu. I když jsme ve střední Evropě trošku odříznutí od španělsky mluvících zemí a i když pro ní v naší české kotlině najdeme ve srovnání s prvními dvěma jmenovanými jazyky menší uplatnění, stále se jedná o populární jazyk, který si jako svou druhou cizí řeč volí vysoké procento studentů. A mají k tomu důvod. Nejenom, že se jedná o krásný, libozvučný jazyk, ale ve světě, tedy jeho velké části, se s ním rozhodně neztratíte. Takže, proč se vlastně učit španělsky?

es

1) Zpříjemníte si dovolenou. Osobně na dovolené neznám lepší pocit, než když můžete přijít za někým místním (třeba jen proto, abyste si koupili bagetu) a mluvit na něj v jeho rodné řeči. Všichni jsou pak tak nějak vstřícnější.

2) Budete za hvězdu, až s partou přátel vyrazíte na dovolenou do Jižní Ameriky. Ve většině zemí tohoto světadílu navíc s jiným jazykem příliš nepochodíte a spoléhat na angličtinu se často nevyplácí.

3) Tím, že se učíte cizí jazyk procvičujete paměť. Studium cizích jazyků tedy působí také jako prevence před demencí.

4) Nové zkušenosti. Pokud jste student(ka) můžete vyrazit na studijní či pracovní pobyt do Španělska. Existuje jich celá řada a vybere si každý. A dovedete si představit něco lepšího, než si po přednášce nebo po práci zaskočit s partou kamarádů na sluncem zalitou španělskou pláž?

5) Snazší cesta k dalším jazykům. Španělština má hodně společného například s italštinou, portugalštinou ale také francouzštinou. Učení se těmto jazykům budete mít se znalostí španělštiny tedy mnohem jednodušší.

6) Jednoduchá gramatika. Nebo rozhodně jednodušší, než u jiných jazyků. Téměř vše se čte tak, jak se to píše a se skloňováním my Češi také problém nemáme.

7) Rostoucí význam na trhu práce a nejen tam. Například v USA španělsky mluví více než 35 milionů obyvatel.

8) Přístup k literatuře. Španělsky bylo napsáno plno krásných a hodnotných děl. Představte si, jaký by to byl pocit, přečíst si je v originále.

9) Velký rozsah španělsky mluvícího území. Španělština je oficiálním jazykem ve 22 zemích a mluví jí 7% světové populace.

10) Je to zábava. Ve španělštině bylo nazpíváno plno krásných, veselých a energií nabitých songů, které si určitě na počátku léta rádi poslechnete i zazpíváte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *