Tipy a zajímavosti

Work and Travel pobyty a vše o nich. Část II.

Minulý týden jsem tu nakousla téma takzvaných Work and Travel programů. Konkrétně jsem mluvila o programech z nabídky Student Agency a společnosti Cool Agent. V prvním díle této minisérie jsme si shrnuli výhody a nevýhody pracovně-cestovních pobytů a nastínili, pro koho jsou určeny. Dnes zajdeme trochu dál a podíváme se na to, na kolik vás taková sranda vyjde. Tedy, na kolik vás vyjdou počáteční náklady, protože vzhledem k práci na místě se předpokládá, že si na samotný pobyt vyděláte. 

21185047598_d5631e2dd2_o

Student Agency vám v tuto chvíli zprostředkuje cestu výlučně do USA. Tu vám zajistí za poplatek 609USD (cca 14 945Kč) v případě, že si práci zajistíte sami a za 989USD (cca 24 270Kč) v případě, že si necháte práci najít od nich. Tento poplatek v obou případech zahrnuje formulář umožňující žádat o vízum J-1, zdravotní a úrazové pojištění na celou dobu práce, registraci a přijímací pohovor, detailní informace o pojištění, dopis k vyřízení Social Security Card, online předodletovou přednášku, 24hodinovou telefonickou podporu garanta na bezplatné lince v USA. V případě dražší varianty také zajištění pozice a v případě levnější účast na job fairech. Mimo to však musíte taky počítat ještě s dalšími náklady v celkové výši minimálně 1 195 USD (29 325 Kč) a samozřejmě s letenkou. Tyto náklady obnáší povinnou registraci do seznamu účastníků studijních nebo pracovních pobytů v USA, poplatek americké ambasádě za vyřízení víza a kapesné (které Student Agency doporučuje v minimální výši 1000 USD). Letenka se dá sehnat standardně kolem 8 500 Kč. Celkové počáteční náklady cesty se tak, při využití služeb Student Agency, budou pohybovat někde mezi 52 770 Kč a 62 095 Kč. To je částka, kterou si při minimální mzdě 7,25 USD a pracovní době 40hod/týdně vyděláte přibližně za 2 měsíce. Samozřejmě ale musíte počítat ještě s tím, že si musíte hradit ubytování a stravu. Standardní Work and Travel pobyty od Student Agency trvají 4 měsíce práce a měsíc cestování.

Zprostředkovatelský poplatek společnosti Cool Agent je o něco nižší. Zaplatíte za něj jednotnou částku 450 USD (cca 11 043 Kč). Ale pozor. U Cool Agentu si musíte pracovní pozici zajistit sami a zprostředkovatelský poplatek nezahrnuje cenu pojistného. To si musíte zaplatit zvlášť a vyjde vás na dalších 180 USD (cca 4 417 Kč). Další pak opět tvoří poplatek za vízum, poplatek servis fee a kapesné. To můžeme vyčíslit opět na 1 195 USD (cca 29 325 Kč). Letenku můžeme počítat opět za 8 500 Kč. Celkové vstupní náklady vás zde tedy vyjdou přibližně na 53 286 Kč.

Cool Agent ale na rozdíl od Student Agency nabízí ještě další možnosti pracovních zážitků v zahraničí. Neomezuje se výlučně na USA, ale vyrazit s nimi můžete například také do Kanady, Francie, Itálie, Portugalska, Španělska, Řecka na Kypr nebo třeba do Velké Británie.

Stačí hledat a každý si najde to své. Ať tak či onak. Taková zahraniční zkušenost je nenahraditelná. Nenechte si ji ujít! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *