Tipy a zajímavosti

Jak se to má s jazykovým rozložením ve světě.

Jelikož jsme se sami už kolikrát dostali do debaty o tom, jak se to má s jazykovým rozložením na světě, které jazyky jsou ty nejfrekventovanější a jestli se vyplatí učit se spíš francouzsky nebo španělsky, rozhodli jsme se udělat si malý průzkum a trochu tuto oblast zmapovat.

13193

Zaměřili jsme se na každý stát světa a vypsali jsme si jeho úřední jazyk, případně i jazyky, kterými se v dané oblasti běžně hovoří. A k čemu jsme dospěli?

Asi pro nikoho nebude překvapením, že v nejvíce zemích světa se hovoří anglicky. Kontinentální rozložení však překvapení přinést může. Konkrétně se anglicky mluví v 73 zemích. Z toho jich 24 leží v Africe, 16 v Severní Americe, 15 v Oceánii, 13 v Asii, 3 v Evropě a 2 v Jižní Americe.

Druhým nejfrekventovanějším jazykem je z tohoto pohledu francouzština. Domluvíte se jí ve 36 státech světa. Nejvíce se jí hovoří v Africe, kde je úředním nebo hojně používaným jazykem ve 22 zemích. Dále se používá v 6 zemích Evropy, 5 zemích Severní Ameriky, 2 zemích Asie a 1 zemi Oceánie.

Na třetím místě se umístila španělština, kterou používají ve 24 státech světa. Možná někoho překvapí, že se více španělsky mluvících států nachází v Severní Americe než v Jižní Americe. V té Severní jich najdete 11, zatímco v Jižní 9. Další 2 země nalezneme v Evropě, 1 v Asii a 1 v Africe.

Více co přijde dál? Možná ano. Dalším jazykem našeho žebříčku totiž je ruština. Tou hovoří obyvatelé 8 států světa, z nichž 7 leží v Asii (za předpokladu, že Rusko počítáme do Asie) a 1 v Evropě.

Páté místo v četnosti použití obsadila němčina. Německy hovoří obyvatelé 7 států světa, z nichž 6 leží v Evropě a jeden v Africe.

Nakonec uvedeme italštinu, která se sice neřadí mezi světové jazyky, ale která nabírá na popularitě. Tou se domluvíte v 5 státech světa, ačkoli výlučně v Evropě.

Nutno však dodat, že pokud bychom vytvořili žebříček na základě počtu rodilých mluvčích a ne na základě počtu zemí, kde se řeč používá, pořadí by se trochu upravilo. Bereme-li v potaz 5 srovnávaných jazyků, pak je to:

  1. angličtina (cca 514 milionů obyvatel)
  2. španělština (cca 425 milionů obyvatel)
  3. francouzština (cca 129 milionů obyvatel)
  4. ruština (cca 275 milionů obyvatel)
  5. němčina (cca 125 milionů obyvatel)
  6. italština (cca 67,5 milionů obyvatel)

Tak co, už víte, který jazyk se naučíte příště? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *