Jazykové vzdělávání a vše o něm,  Tipy a zajímavosti

Zkoušky z německého jazyka. Co o nich potřebujete vědět.

To, co znamená pro studenty angličtiny British Council, to je pro studenty němčiny Goethe Institut. Stejně, jako British Council pořádá jedny z nejoblíbenějších a nejfrekventovanějších celosvětově uznávaných zkoušek z angličtiny, Goethe Institut organizuje stejně významné a oblíbené zkoušky z němčiny. 

nemecko

Goethe-Zertifikat, který se v Čechách těší velké oblibě, můžete obdržet ve všech úrovních, od A1 (pro dospělé ale i mládež) až po C2. Přičemž, jak asi většina z vás tuší, A1 je označením pro úroveň “začátečník” a C2 pro úroveň pokročilý. Vedle klasických zkoušek z obecného jazyka však Goethe Institut nabízí také speciální zkoušku pro ty, kteří by se rádi uplatnili na mezinárodním trhu a potřebují doložit své znalosti odborného jazyka. Pro ty slouží zkouška BULATS. Studenti, kteří uvažují o studiu na některé z německých univerzit, pak zajisté uvítají zkoušku TESTDAF, která dokládá pokročilé znalosti na úrovni B2-C2 a která je uznávána jako zkouška umožňující přístup k vysokoškolskému vzdělání. Pokud vás zkoušky Goethe Institutu zajímají, můžete si o nich více přečíst ZDE.

Ale pozor. Je třeba si uvědomit, že stejně jako angličtina, i němčina se zcela zásadně mění podle státu, ale i jednotlivých spolkových zemích. Zkoušky Goethe-Zertifikat jsou zaměřené na oficiální NĚMECKOU němčinu, od které se například ta rakouská mnohdy výrazně odlišuje.

Chystáte-li se na práci, studium nebo obecně život v Rakousku, měli byste zvážit raději rakouský jazykový diplom z německého jazyka, ÖSD – Österreichisches Sprachdiplom Deutsch. Stejně, jako je tomu u Goethe-Zertifikatu, i ÖSD můžete získat pro všechny jazykové úrovně, od A1 po C2. Nemusíte se přitom bát, že byste ho využili pouze v Rakousku. I on je mezinárodně uznáván. V Německu jej využijete téměř ve stejné míře, jako v Rakousku (minimálně vám poslouží k udělení povolení k pobytu a k přijetí na univerzity) a ve Švýcarsku vám taktéž umožní studovat vysoké školy. Studovat s ním můžete dokonce i na Free University of Bozen v Jižním Tyrolsku (severní Itálie). Více se o zkouškách ÖSD můžete dočíst na této stránce.

Tak co, kterou zkoušku z němčiny byste zvolili vy? Pokud máte nějaké dotazy, pište do komentářů. Naši lektoři mají se zkouškami z němčiny osobní zkušenosti a rádi vám případně poradí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *