Svátky a oslavy napříč světem

Santa Claus nebo Father Christmas? Víte, jak se slaví Vánoce v anglicky mluvících zemích?

Venku je pošmourno, děti nedočkavě očekávají první várku sněhu, v kuchyních začíná pomalu vonět vánoční cukroví, prodej vánočních stromků, jmelí a dalších vánočních “nezbytností” je v plném proudu a všichni si lámou hlavu s vánočními dárky.

8325557419_c6e28e0135_o

Předvánoční období se pro mnoho z nás stalo synonymem shonu, ruchu a spěchu, nezbytného k tomu, abychom vše stihli včas zařídit. Naštěstí je však tento shon stále ještě završen vánočním pozastavením se, užíváním si společnosti nejbližších lidí. Někteří z nás se těší na to, až usednou s rodinou ke štědrovečerní večeři, jiní až ozdobí stromeček, další se chystají na Půlnoční a děti se zajisté nemohou dočkat toho, až si rozbalí dárky, které jim nadělil Ježíšek.

Vánoční tradice se však stát od státu liší a s nimi i to, co lidé v souvislosti s Vánocemi očekávají. Pojďme se tedy dnes společně podívat na to, jak se slaví Vánoce v některých anglicky hovořících státech.

Spojené státy americké

Když se řekne Vánoce v Americe, jako první si nejspíš vybavíme obtloustlého na saních létajícího a komínem lezoucího Santa Clause. Řada lidí v České Republice má k Santa Clausovi negativní postoj. Vychází to z toho, že máme tendenci vidět v něm komerční postavičku vytvořenou společností Coca-Cola k propagaci jejich produktu. Hned na úvod bych ráda tento mýtus vyvrátila. Věděli jste například, že základy k postavě Santa Clause nalezneme už v legendě o svatém Mikuláši? Ano, tom Mikuláši, který spolu s čertem a andělem obchází české děti 5.prosince a obdarovává je drobnými dárečky. Jeho jméno přitom bylo odvozeno od holandského Sint Nicolaas (Svatý Mikuláš). Původ Santa Clause je tedy náboženského rázu a sahá až do 2.-3.století našeho letopočtu, kdy měl svatý Mikuláš žít. Nutno však dodat, že za vizuální podobu současného Santa Clause vděčíme skutečně Coca-Cole. Respektive malíři Haddonu Sundblomovi, který pro reklamní kampaň Coca-Coly v roce 1931 nakreslil Santův portrét tak, jak si jej představoval. Tato podoba se následně tak ujala, že s drobnými obměnami Santovi zůstala dodnes.

Ale teď již k samotným vánočním tradicím, které se v USA drží. Jedním z nejzákladnějších rozdílů oproti ČR je fakt, že hlavním vánočním dnem je ve spojených státech 25.prosince, tedy první hod vánoční. Americké děti si, na rozdíl od těch českých, musejí na své dárky počkat až do rána 25.12. – Santa Claus totiž dárečky nosí zásadně až v průběhu noci 🙂 Dárky přitom nedostávají pouze pod stromeček, ale také do velkých punčoch (stockings), které se zpravidla věší na schody či krbovou římsu. Ale nejenom pro děti je důležité datum 25.12. I pro většinu dospělých Američanů je tento den tím hlavním svátkem vánočním. V tento den se scházejí celé rodiny, zpívají se vánoční koledy, zasedá se ke slavnostní večeři.. Mimochodem, víte, co je ve Spojených státech považováno za slavnostní vánoční večeři? Tradičně je to krocan s bramborovou kaší a omáčkou. Dále pak například koláč (pie) nebo tradiční pudink.

Mezi Americké vánoční tradice nicméně můžeme počítat také bohaté zdobení domů, bytů, zahrad, ale i celkově měst. Zdobí se samozřejmě i vánoční stromy, tak jako u nás. Součástí zdobení pak je tradičně i snítka cesmíny.

Vzhledem k vysoké zbožnosti amerických obyvatel také řada Američanů o Vánocích navštěvuje mše v kostelech, přispívají na charitu či osobně pomáhají v dobročinných akcích při pomoci lidem v hmotné nouzi.

Velká Británie

Ani Ježíšek, ani Santa Claus. Možná jste nevěděli, že ve Velké Británii dárky nosí Father Christmas (Otec Vánoc). Dle tradice Father Christmas nosí červený či zelený oblek a na Štědrý večer obchází domovy, kde rozdává dárky. Dárky pokládá nejenom pod tradiční strom, ale také (tak jako ve Spojených státech) do punčoch, zavěšených nejčastěji na krbové římse. Obdobou punčoch na římse pak mohou být prázdné povlaky od polštářů položené v rohu postele.

Stejně jako české děti (a vlastně i ty americké), i ty britské píšou dopis “Ježíškovi” (zde Otci Vánoc). Tento dopis následně házejí do krbu (či jinak spalují), protože dle legendy se jedině tak může dostat až k Father Christmas.

V rozbalování dárků také není rozdíl mezi Brity a Američany. Dárky se rozbalují 25.12. ráno, díky čemuž plno dětí nemůže dospat a stávají se z nich ranní ptáčata. Na rozdíl od Američanů nebo od nás však Britové neusedají k slavností vánoční večeři, ale k slavnostnímu obědu, který by se měl podávat v pravé poledne. Ten se skládá z pečeného krocana s nádivkou a omáčkou, ke kterému se nejčastěji jedí brambory. Ke slavnostnímu stolu patří také “christmas pudding“. Nepředstavujte si však pudink tak, jak jej známe my. Jedná se spíše o cosi konzistence tmavé bábovky, plněné švestkami a ořechy.

Ještě před obědem se však rozlamují tzv. “crackers” (podlouhlé duté válečky, mnohdy vyrobené z kartonu a zabalené do ozdobného papíru ve kterých se ukrývá drobný dárek). Crackers rozlamují vždy dvě osoby, a to tak, že každá chytne “cracker” za jeden konec a tahá. V určitou chvíli se “cracker” roztrhne. A jelikož se nikdy neroztrhne přesně uprostřed, ten, komu zůstane v ruce jeho delší část, získává jeho obsah.

Po slavnostním obědě se mnoho Britů uchyluje ke sledování projevu královny.

A nakonec jen krátce o ostatních zemích.

 

Kanada

Vánoce zde vypadají velmi podobně jako v USA. Dárky nosí Santa Claus, lidé zdobí stromečky i své domy a k večeři mívají krocana. Rozdíl může být pouze s tím, jak lidé vnímají 24.12. a 25.12. Na rozdíl od Američanů si totiž někteří Kanaďané rozbalují dárky již 24.12. večer. Někteří 24.12. večer rozbalují jen dárečky z punčoch a jiní vše nechávají na ráno.

Austrálie

Vánoce v Austrálii jsou takovou všehochutí. Tradiční australské Vánoce, vzhledem k historicky krátké obydlenosti kontinentu ale také k mixu nejrůznějších etnik, prakticky neexistují. Vychází se při nich z britských tradic, v současné době namixovaných s těmi americkými. Zdobí se stromeček, dárky nosí buď Father Christmas nebo Santa Claus a chodí se do kostelů na bohoslužby. Vzhledem k lokálním teplotám (v době Vánoc se Austrálie nachází v období léta a teploty mohou dosahovat až 30°C) se však většinou nepodává tradiční krocan, ale volí se spíše lehčí pokrmy, doprovázené zmrzlinou.

A jak slavíte Vánoce vy? Dodržujete nějaké speciální vánoční tradice? Dejte nám vědět do komentářů dole! 🙂

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *