Svátky a oslavy napříč světem

Velikonoce v anglicky hovořících zemích

Čas kvapí a nám se blíží další významný svátek – Velikonoce. Těšíte se na ně? My u nás v JS FAN tedy ano a tak trochu oslavovat začínáme už teď, prostřednictvím různých “easter-egg hunts”, malováním vajíček a podobně. Ptáte se, co je to ten “easter-egg hunt”? To vám rádi vysvětlíme, ale hezky popořádku.

Když se řekne Velikonoce, každý Čech si určitě vybaví pomlásku, koledování, barvení a vyfukování vajec, sladkého beránka nebo mazanec, jarní nádivku, osení a plno dalších věcí. Velikonoce jsou pro většinu z nás svátky veselé, plné dobrého jídla a pití a trávené s rodinou či přáteli. Největší radost z nich mají přirozeně děti a tatínkové, doprovázející své ratolesti na koledě. Napadlo vás však někdy, jak se na naše zvyky dívají cizinci? A že jijich zvyky jsou možná úplně jiné? Jednou se mě známá z Anglie zeptala, jestli je u nás fakt normální a v pořádku, že chlapi mlátí ženské. V tu chvíli jsme na sebe obě koukaly dost  vytřeštěně. Ona s výrazem hrůzy z toho v jaké barbarské zemi se to ocitla, já nechápajíc o čem to mluví. Když jsme se pak dobraly k tomu, že má na mysli náš velikonoční zvyk pomlázky, začala jsem se smát. Když jsem jí pak pořádně vysvětlila, o co jde, uznala, že se možná doopravdy nejedná o domácí násilí. Holt, jiný kraj, jiný mrav.

easter-1217343_960_720

A jaké “mravy” neboli tradice se na svátky velikonoční dodržují v jiných koutech světa? Pojďme se na to teď společně podívat. Tedy alespoň na ty anglicky mluvící.

Pro Brity se stejně jako pro nás Velikonoce nesou tak trochu v duchu žranice a spousty sladkostí. Své o tom vypovídá už tzv. “Pancake day” (nebo také “Pancake Tuesday” nebo “Shrove day”), tedy úterý před Velikonocemi, které zahajuje velikonoční svátky a zjednodušeně řečeno je typické tím, že si celá rodina udělá palačinky, které konzumuje s javorovým sirupem. V některých částech Británie se také hraje tzv. “mob-football” což je středověká obdoba dnešního fotbalu. Běžné bývá také pořádání karnevalů. O Velikonočních svátcích se tradičně podává jehněčí a děti po zahradě či po domě hledají velikonoční vejce (standardně čokoládová), která poschovával “easter bunny”, tedy velikonoční králíček.

Easter-egg-hunt-476x290

Ve Spojených státech znají velikonočního zajíčka také. Akorát, že narozdíl od Britů více “znají” i kraslice a děti tedy nehledají jenom čokoládu, ale i tradiční malovaná vejce. O víkendu, standardně v neděli, se podává pečená šunka, sladké brambory, dušená zelenina či opět jehněčí. Obdobně jsou na tom i v Kanadě. Hon na vajíčka přitom pořádají také v Austrálii.

V opravdu náboženském duchu se nesou oslavy v Irsku. Lidé by se o Velkém pátku měli zdržet jakékoli práce, nesmějí se zabíjet zvířata a chodí se do kostela. O víkendu se pak pořádají různé společenské události ve městě. Nejznámější je soutěž o velikonoční koláč nebo soutěž v kutálení vajec.

Zajímá vás, jak se slaví Velikonoce v jiných částech světa? Plno zajímavých informací můžete najít třeba TADY.

Přejeme pohodové a svátky velikonoční! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *