Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 3. díl. Skotsko.

Dnešní díl bude zaměřen na Skotsko, jakožto poslední část z Britských ostrovů, která nám v našem virtuálním cestování schází. Společně jsme navštívili Velkou Británii, Irsko, a tak je logické, že poslední zastávkou v této řadě, bude právě Skotsko.

CAERLAVEROCK CASTLE

            Na začátku si rovnou můžeme říci, že takovou stavbu, jakou je Caerlaverock castle, nikde jinde na světě nenajdeme. Jeho unikátnost spočívá v trojúhelníkovém tvaru, který byl použit jako základ pro celou stavbu. Zámek, nebo pevnost, říkejme stavbě, jak je libo, leží v jižní části Skotska a je majetkem rodiny Maxwell. Postaven byl ve třináctém století a je obklopen z větší části umělým jezerem. Sehrál svou roli při válce o nezávislost Skotska, když byl v roce 1299 obléhán, jakožto država Britů. Dnes stojí trochu v pozadí a je mementem války Skotska o svou nezávislost. Vzhledem k tomu, že není tak vyhledávanou atrakcí, může při návštěvě poskytnout klid na vstřebání své atmosféry a nádherného okolí.

SMOO CAVE

            Největší jeskynní komplex propojený přímo s mořem, který na ostrovech můžete najít. Pravdou je, že se nejedná úplně o skrytou turistickou atrakci, ale je celkem hojně navštěvována. I přesto se jedná o místo, které stojí za to navštívit a stále nepatří k nejznámějším turistickým místům. Dostanete se tam zhruba kilometrovou procházkou z vesnice Durnes, která je zároveň nejbližším spojem. Najdete zde kilometry podzemních tras, které můžete absolvovat pěšky, nebo na loďkách.

SUENO’S STONE

            Rozhodně nejstarší památka, alespoň, co se týče památek vytvořených člověkem, které jsme doposud v našem virtuálním cestování, navštívili. Sueno’s stone, je sedm metrů vysoký kámen pokrytý piktogramy, který byl, dle výsledků radiokarbonové zkoušky, vytvořen zhruba okolo roku 600. Piktogramy jsou jednoznačně keltského původu, ale doposud se nepovedlo přesně rozluštit, co je obsahem zprávy, která je pomocí nich „napsána“ na kameni. Existuje mnoho verzí a výkladů, některé z nich sami sebe prohlašují za jediné správné. Je ale jasné, že se jedná spíše o dohady a výklady na základě odhadů, co vlastně jednotlivé symboly znamenají. Zajímavou perličkou pak je, že se dost možná jedná o dva kameny, které jsou spojeny. Nicméně ani to se zatím nepovedlo zcela jistě prokázat. Co je ale jisté, je fakt, že se jedná o unikátní památku v perfektním stavu, díky níž můžeme alespoň na kousíček nahlédnout do keltské historie. Kámen je ve skleněné vitríně a sledován, aby nedocházelo k jeho chátrání vlivem povětrnostních změn.

Najít ho můžete v Moray, na severovýchodním okraji Skotska.

Kam se vydáme příště? Která místa, o nichž víme málo a jsou nám tak trochu ukryta, navštívíme v další části našeho virtuálního cestování? Uvidíte sami a možná budete překvapeni. Budeme se společně těšit na další cestu a nezapomeňte si rezervovat místo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *