Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 12. díl. Gruzie.

Jak jsem avizovala v předchozím díle našeho virtuálního cestování, dnešní zastávka bude překvapením. Někomu to možná přijde jako nesourodý skok úplně mimo, ale z historického hlediska má poslední stát společného jmenovatele s dnešní zastávkou. Dnes se podíváme do Gruzie. Ačkoliv v tom možná stále marně hledáte souvislost s Estonskem vězte, že v Gruzii se narodil Josif Vissarionovič Džugašvili. Stále Vám to nic neříká? Možná budete spíše znát jméno „Josef Stalin“. No a protože Estonsko bylo součástí SSSR, tak se dnes podíváme tam, kde se jeden z nejznámějších leaderů SSSR, narodil.

Anatori’s Crypt

Kousek od hranic s Čečenskem leží temné a mrazivé místo, které má za sebou zvláštní minulost. Anatori’s crypt je místo opředené legendami, které stále nedává historikům spát. Rozsáhlý komplex je plný kosterních pozůstatků a zvláštních vzkazů na zdech. Jedna z legend říká, že se jedná o původní obyvatele blízké vesnice, kteří byli vyhnání pryč v období morových ran, protože pro ně nebylo místo a dostatek léků. Ačkoliv se jedná o poněkud morbidní zastávku, určitě stojí za to Anatori’s crypt navštívit.

Sulfur Baths

Pokud navštívíte Tbilisi, hlavní město Gruzie, tak nesmíte vynechat místní chloubu a unikátní „sirné lázně“. V centru města můžete najít několik samostatných lázeňských jednotek, které jsou vždy pod zemí a nejsou vybaveny žádnou moderní technikou na ventilaci. Všechny lazební domy jsou zrekonstruovány, ale jejich ventilační technika pochází z dob, kdy byly objeveny prameny a lázně postaveny. Můžete tak, kromě úžasné relaxace v lázních, obdivovat neuvěřitelně pokročilou techniku odvětrávání vytvořenou kopulovitým tvarem stropů a přesně postavená okénka, zajišťující dokonalou cirkulaci vzduchu.

Davit Gareja Cave Monastery

Navštívit Gruzii a nepodívat se do tohoto kláštera, můžeme klasifikovat jako hřích. Klášter byl vysekán do skály a horský masiv je tak jeho přímou součástí. Uvnitř skalního masivu se nachází chrám, kostelní loď, několik samostatných pokojů a místností, včetně jídelny, kuchyně a chlívku.

Nikdo přesně neví, kdy byl komplex „postaven“. Odhady hovoří o 6. století, ale přesné důkazy neexistují. Nicméně klášter se stal velmi důležitým náboženským místem po několik stovek let. Období své největší slávy prožil pravděpodobně mezi 11. a 13. stoletím.

I přesto, že je Gruzie často považována za nebezpečné místo, určitě se vyplatí jej navštívit. Celá země nabízí obrovskou paletu míst, které je stojí za návštěvu. Přeci jen, historie tohoto státu není tvořena jen obdobím pod nadvládou Sovětského svazu, ale sahá mnohem dále. Zažila nadvládu Říma, Osmanů a dokonce i Mongolů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *