Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 11. díl. Estonsko.

Skandinávii máme za sebou, ale protože bylo poslední Finsko, podíváme se do země, jejíž jazyk také spadá do skupiny Ugrofinských. Navštívíme spolu stát, který je leaderem v digitalizaci, kde je možné volit přes internet a kde prakticky není nutné chodit fyzicky na úřady. Mluvíme o Estonsku, kam se snadno dostanete i z Finska, pokud si budete chtít udělat jednodenní výlet.

Lahemaa National Park

Národní park rozléhající se na 725 km2 je nejlepším druhem seznámení se s Estonskou kulturou. Na celé jeho ploše naleznete vše, co je v Estonsku typické. Staré rybářské vesnice, originální stavení, lokální produkty a restaurace, které je využívají. Mokřady a lesy, pobřeží. Prostě vše, co Vás na Estonsku může zajímat.

Rummu Underwater Prison

Situována v prostorách původního lomu, věznice a všechny její prostory, byly postaveny v roce 1940 pod nadvládou Sovětského svazu. Jednalo se o věznici pro politicky nepohodlné osoby, jejichž hlavním úkolem byla práce v lomu. Celá stavba byla navržena tak, aby byly vězeňské bloky umístěny pod vodou a nebylo tak možné z jednotlivých cel utéct. Poté, co Estonsko získalo v roce 1991 zpět svou nezávislost, se stala z místa pouze atrakce a memento hrůzných činů komunistického režimu. Dnes je možné se v prostorách potápět a objevovat skrytá místa tohoto unikátního prostoru.

Tuhala Witch’s Well

Ačkoliv je to pouze „mizející“ gejzír, jehož schopnost vyvěrat na povrch je přímo podmíněna počtem srážek, byla původně studna spojována s čarodějnictvím. „Pár kilometrů“ jižně od hlavního města, Talinnu, naleznete zvláštní místo, které je opředeno mnoha legendami. Sice dnes již víme, že je studna propojena s řekou, která je vzdálena několik desítek kilometrů a její hladina ovlivňuje vyvěrání studny, dříve tomu tak ale nebylo. Určitě se jedná o místo, které má svou historii a poslouchat průvodce (kterého v této oblasti jistě doporučuji), jak vypráví o čarodějnických procesech, je fascinující. Mimo to, pokud skutečně navštívíte místo na jaře, tak možná pochopíte, proč jej lidé spojovali s čarodějnicemi :).

Kam se podíváme příště? To bude pro tentokrát překvapení, které nevyzradím dopředu. Co Vám ale mohu slíbit je, že to skutečně nečekáte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *