Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 13. díl. Rumunsko.

Z Gruzie to vezmeme vzdušnou čarou přes Černé moře a po zhruba 1800 km, dorazíme do další destinace, Rumunska. Země, o které se vypráví mnohé a většinou je to v kontextu s chudobou, která tam zcela jistě je. Nicméně. mimo to, má velmi bohatou historii a jsou v ní spousty míst, které stojí za navštívení.

The Church under the lake, Cluj County

Severozápadně od hlavního města Bukurešti, v oblasti Cluj, naleznete jezero, které Vám poskytne neuvěřitelný výhled, pokud jej navštívíte v období sucha. V době, kdy nejsou prakticky žádné srážky, hladina jezera klesne a vypustí ze své náruče klášter, který je po většinu roku ukrytý pod hladinou. O klášteře se neví prakticky nic, žádné záznamy se nedochovaly. Víme pouze to, že bude pravděpodobně z 9. století a to jen díky malbám, které zdobí vnitřní prostory kláštera. Což je mimo jiné další zvláštností. Nejen z důvodu, že jsou tam vyobrazeny biblické scény a andělé, ale hlavně kvůli tomu, že malby odolávají vodě.

Fagaras Fortress, Brasov County

Brašov, ležící 235 km od Bukurešti, skrývá další klenot nevídaného charakteru. Pevnost Fagaras je úkazem, o kterém jsou první zmínky z roku 1455, ačkoliv ty zmiňují její výstavbu již počátkem 14. století. Fagaras je skutečným klenotem, protože je to nejzachovalejší pevnost v Rumunsku a dokonce i v Evropě.

Poenari Castle (Citadel)

Pevnost, také někdy uváděna jako „Citadela“, Poenari, je legendární a mnoha mýty opředené místo. Sídlo v Rumunském Valašsku, bylo vystavěno a zasvěceno tamnějšímu Valašskému králi, Vladu Drakulovi, též známému jako „Vlad Napichovač“. Pevnost Poenari je dnes v dezolátním stavu a díky svému statutu, je vyhledávaným místem všech lovců senzací, legend, duchů a podobně. Díky těžce prostupnému terénu a samotnému umístění, které je na hrotu skály, si každý rok vyžádá několik životů. Nicméně status „nejprokletějšího místa“ na světě, je stále velkým tahákem.

Kam dál? Sama ani nevím, nechme se překvapit 🙂 Možná se tentokrát podíváme o větší kus dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *