Svátky a oslavy napříč světem

Mikuláš – jak se slaví napříč Evropou

Mikuláš je tu a tak jsme se rozhodli trochu se podívat na zoubek tomu, kde všude a jak se tento svátek vlastně slaví. Že u nás svatý Mikuláš naděluje dětem 5.12. drobné dárky a vodí s sebou své pomocníka anděla s čertem, určitě připomínat nemusíme. Věděli jste ale, že nejsme zdaleka jediná země, kde se obdobná tradice drží? Svého Mikuláše mají například také v Německu, Polsku, Rakousku, Maďarsku, Chorvatsku, Belgii nebo třeba Švýcarsku. Pojďme se spolu v rychlosti podívat, jak to u našich evropských sousedů vypadá.

Německo

V Německu se toho na první pohled moc neliší. Obcházející Mikuláš vypadá stejně jako náš a většinou bývá doprovázen postavou jménem Knecht Ruprecht, což zpravidla bývá zarostlý, vousatý pacholek, ověšený kožešinamy, řetězy a metlami. Svým zjevem nápadně připomíná čerta. Možná až na ty chybějící růžky. 🙂 A pokud by se někomu zastesklo po opravdovém čertovi, nemusí ještě zoufat. V některých spolkových zemích (například Bavorsku) se k Mikulášovi přidává i Krampus, který je pravým (a možná ještě strašidelnějšími) ekvivalentem českého čerta. Anděla nicméně Mikuláš jaksi zapomněl doma. No, co se dá dělat!

Rakousko

Možná, že v Německu chybí Anděl, protože má plno práce u našich jižních sousedů. V Rakousku anděl obchází věrně po boku Mikuláše a zapisuje si do své knihy, které děti jsou hodné a které zlobivé. Občas tyto dva doprovází ještě Guatseltrager, tedy starší muž, který nosí koš plný dobrot pro hodné děti. Zlobivé děti by se ale měly mít na pozoru! I tady totiž můžou v nestřeženém okamžiku narazit na Krampuse!

Polsko

Na severu od ČR obchází děti v noci z 5. na 6.12. vytížený Mikolaj (Mikuláš). Ten jim schovává dárky pod polštář nebo do velkých punčoch a narozdíl od toho českého nerozdává pouze sladkosti, ale také malé hračky. A proč je tak vytížený? U našich sousedů je to totiž opět Mikolaj, kdo dětem nosí dárky pod stromeček 24.12. Do každé domácnosti se tedy během prosince podívá hned dvakrát. Při první z obou příležitostí ho většinou doprovází čert, kterého si údajně ochočil.

Nizozemsko

Málokdo ví, že slavný americký Santa Claus má původ či svůj vzor právě v této evropské zemi. Dětem zde totiž dárky nosí Sinteeklaas, ze kterého údajně bylo slovo “Santa Claus” odvozeno. Nápadně se Santovi podobá i v oblasti vzhledu. Tedy až na ten velký pupek, který u nizozemského Sinterklaase nenajdete. A s jakými tradicemi se Sinterklaas pojí? Zpravidla jezdí na bílém koni a naděluje dětem dárky do bot, které večer 5.12. nechávají za dveřmi nebo na okně. Na oplátku od nich vyžaduje, aby mu zazpívaly písničku. Doprovázen přitom bývá svým společníkem Černým Petrem (Zwarte Piet). Sinterklaas chodí také v Belgii, zde ale až o den později 6.12., místo Černého Petra jej doprovází Taťka Rákoska. 

A kde naopak Mikuláše vůbec neslaví? V Evropě je to například Francie a Velká Británie. Dále pak Rusko. V Británii nicméně po Mikulášovi přeci jen jakási stopa zůstala. Původní postava sv. Mikuláše se totiž přetransformovala do Father Christmas, který nosí dětem dárky pod stromeček.

Jak doma slavíte Mikuláše vy? Mátě nějaké speciální zvyky? Dejte nám vědět do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *