Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 6. díl. Island.

Abychom se zase posunuli trochu směrem k nám, podíváme se do země, která své návštěvníky fascinuje nejen prostředím, ale i kulturou. Drsný kraj, který se s nikým nemaže a kde „přežijí“ skutečně jen ti nejsilnější. Možná právě proto odtamtud pochází aktuálně nejsilnější muž planety. Jméno Vám možná už napoví „Hafþór Júlíus Björnsson“. Někdo už možná tuší, že se jedná o Island.

Vatnajökull National Park    

Ačkoliv se nejedná o tak úplně ukryté místo, protože národní park Vatnajökull je ve skutečnosti zapsaný v UNESCO, tak se musí nechat, že moc turistů tady nepotkáte. V tomto parku na jihovýchodě Islandu uvidíte věci, které nikde jinde na světě vidět nelze. Je to vlastně jediné místo na planetě, kde můžete lézt po ledovcích, procházet tunely uprostřed prehistorických ledovců a sledovat, jak se permafrost mění v průběhu věků. Od dubna do října je možné si objednat expedici i s místním jeskynním průvodcem.

Tjöruhúsið Restaurant

Fotografie může mást, ale věřte, že i když je to velmi známá restaurace, mnoho turistů tam s Vámi sedět nebude. Restaurace je otevřena pouze přes léto a na Velikonoce, takže k její návštěvě moc času nezbývá. Pokud to však stihnete a máte k tomu ještě dost odvahy, můžete ochutnat tradiční islandskou kuchyni i místní speciality. Každý den je menu jiné a je složeno z polévky a hlavního jídla (což je vždy ryba, která je chycena jen pár metrů od restaurace). Někdy můžete narazit na Hákarl, nebo jiné, pro nás nepoživatelné, speciality, ale zase na druhou stranu, cestování přeci je o nevšedních zážitcích. 🙂

Kjölur Road

Stejně jako většina turistických atrakcí na Islandu, i tahle „atrakce“, je dostupná pouze v létě. Cesta po silnici číslo 35, které se říká „Kjölur road“, je skutečně sjízdná pouze v létě a ještě ve vozidle s náhonem na všechna čtyři kola. Silnice spojující severní část země s jižní, je plná hned několika ukrytých klenotů. Jsou to například horká termální jezera, v některých se dá koupat, v jiných by se dalo v klidu vařit. Dále zde můžete najít vodopády, Hag’s Mountain, neboli „horu čarodějnice“, nebo výhled na všechny ledovce Islandu. Pokud budete chtít vidět vše, co cesta nabízí, tak se připravte na šesti denní „trip“ napříč Islandem, který Vám poskytne výhled na nejkrásnější přírodní bohatství Islandu.

No a koho by to náhodou ještě nenapadlo, tak se postupně přesouváme do Skandinávie. 🙂 Takže se určitě zase teple oblečte, protože moře, racky, ledové Mojito a spalující žár ještě dlouho neuvidíte! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *