Jazykové vzdělávání a vše o něm

Studium v kurzu nebo samostudium doma?

V minulém příspěvku jsme srovnávali studium v kurzu s individuálními lekcemi. Dnes bych se ráda podívala na srovnání něčeho dalšího. Totiž studia v kurzu a samostudia doma. Sama jsem v životě, a to v dostatečné míře, absolvovala oboje. Myslím tedy, že mám na oba druhy studia vcelku dobrý náhled. Tady je seznam toho, co považuji za hlavní klady a zápory skupinové výuky i samostudia. 

11050146_1094960110533512_5703867888634013139_n

Studium v kurzu

 

+ přítomnost lektora. Ten vás vede, vše vám vysvětlí a může vás opravit, pokud uděláte chybu.

+ interaktivnost. Člověk se nejlépe učí praktickým procvičováním – například při skupinovém nácviku reálných situací.

+ možnost aktivní komunikace. Pokud se chcete naučit cizí řeč, pak musíte mluvit, mluvit a mluvit. A k tomu nutně potřebujete další lidi.

+ větší motivace. Když opadne prvotní nadšení a vnitřní motivace slábne, stále zůstává myšlenka na zaplacený kurz, neprobranou učebnici a spolustudenty v kurzu.

+ organizovanost studia a větší logická návaznost. Zkušený lektor ví, jak výuku vést a co probírat dál tak, aby vám studium skutečně k něčemu bylo a abyste se v něm neztratili.

– méně prostoru k probírání individuálních nedostatků. Ve skupině lektor nikdy nemůže větší množství pozornosti věnovat jednomu studentovi a zanedbávat tak ostatní.

– menší flexibilita v probírané látce. V kurzu se vždy jede podle předem připravené osnovy a z té se zpravidla neodbočuje. Musíte se tedy smířit i s probíráním toho, co pro vás osobně není důležité nebo co už umíte.

– vázanost na přesné termíny a časy. Kurz probíhá v ty a ty dny od-do. Přes to nejede vlak.

– menší časová dotace. POKUD se studiu věnujete pouze v kurzu, bývá to zpravidla méně času/týden, než pokud byste se studiu věnovali samostatně. I při docházení do kurzu je tedy dobré věnovat nějaký čas opakování a samostudiu doma.

 

Samostudium

 

+ zaměřenost na individuální nedostatky a slabá místa. Při samostudiu se věnujete pouze tomu, v čem máte mezery nebo co byste si chtěli procvičit. Nemusíte ztrácet čas s látkou, která pro vás postrádá význam.

+ větší flexibilita v čase studia. Studujete prostě tehdy, kdy se vám to hodí a kdy máte zrovna čas. Ale pozor, to může být i nevýhoda. Pokud ke studiu přistupujete stylem, že “si k tou sednete, až budete mít vše hotovo”, může se dost dobře stát, že vám to nedá ani hodinu týdně.

+ větší flexibilita v probírané látce. Nemusíte se vázat na nějaké osnovy a v látce můžete libovolně přeskakovat nebo se vracet.

+ větší časová dotace. POKUD máte dostatečně silnou vůli a uděláte ze studia prioritu, můžete mu za pomoci samostudia věnovat podstatně více času, než kolik by vás stálo docházení do kurzu.

– absence lektora. Musíte se spolehnout pouze na vaše správné pochopení látky. Nemáte u sebe nikoho, kdo by objasnil případné misinterpretace nebo opravil špatnou výslovnost.

– absence komunikační složky. Schopnost mluvení je tou základní složkou ve studiu jazyka. Pokud se učíte sami doma, prostor pro procvičení budete hledat obtížně.

– menší či nulová možnost k praktickému procvičení. Tento bod úzce souvisí s bodem předchozím . Pokud si nemáte ve studovaném jazyce s kým popovídat, nemůžete ani prakticky procvičit gramatiku či slovní zásobu.

– problém s motivací. Jestli-že nejste vázaní na určitý den a čas, kdy se máte dostavit do kurzu, může pro vás být obtížné vyhradit si prostor pro studium.

 

Jak to vidíte vy? Volili byste raději studium v kurzu nebo samostudium doma? Napadají vás nějaké další výhody či nevýhody? Určitě se nebojte a podělte se o ně s námi v komentářích. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *