Jazykové vzdělávání a vše o něm

Podle čeho vybírat jazykovou školu

Jazykové kurzy zpravidla nebývají vůbec levné. Semestr v jazykové škole v Praze vás zpravidla vyjde někde mezi 5 a 10tis, podle jeho intenzity. Proto je důležité dobře zvážit všechna pro a proti před tím, než si nějaký vyberete a zaplatíte za něj. Není totiž nic horšího, než zaplatit za kurz a pak zjistit, že vám nic nepřináší nebo že není na takové úrovni, na jaké byste čekali.

Prolight.cz-IMG_9697

Ale jak se ujistit, že jazyková škola, kterou jste si vybrali, bude dobrá a že vás nezklame? Obzvlášť, když se jedná o malou neznámou jazykovku, bývá zjišťování potřebných informací problematičtější. Existuje však pár znamení, která by vám mohla napovědět, jestli se do té které školy zapsat nebo od ní dát honemrychle ruce pryč.

  1. Ukázková hodina.

    Každá dobrá jazyková škola by vám měla nabídnout ukázkovou hodinu zdarma. Nejste si jisti tím, jestli škola, kterou jste si našli, je ta pravá? No problem. Prostě se domluvte, přijďte si vyzkoušet jednu hodinu a pak se teprve rozhodněte, jestli nastoupit nebo ne. Je sice pravda, že vám 1 hodina neodhalí všechno, ale může vám hodně napovědět ohledně toho, jestli vám sedne lektor, jeho styl výuky a studijní materiály. A navíc si prohlédnete fyzické prostředí jazykové školy a uvidíte, jestli se v ní cítíte příjemně nebo ne. A to se hodí.

  2. Kvalifikovaní lektoři.

    Ačkoli by se tento požadavek mohl zdát jako samozřejmost a leckdo se nad ním jistě pozastaví, opak je pravdou. Skutečnost je bohužel taková, že plno jazykových škol tlačí na maximální využití rodilých mluvčích, a to za jakoukoli cenu. Každý student by si však měl uvědomit, že samotná dokonalá znalost jazyka nestačí. Pokud rodilý mluvčí neumí učit, hodiny s ním vám toho moc nedají. A jaká kvalifikace je dostatečná? Nejlepší je samozřejmě pedagogické vzdělání nebo alespoň TEFL zkouška (TEFL=teaching english as foreign language tedy “učení angličtiny jako cizího jazyka) nebo obdobná zkouška pro další jazyky. Ve výjimečných případech může doložené vzdělání nahradit dostatečně dlouhá praxe.

  3. Kvalitní učebnice.

    Dobrý a zkušený lektor dokáže úspěšně vést lekce s jakoukoli učebnicí nebo dokonce i bez ní. Učebnice je však důležitou oporou pro domácí studium a procvičování, které by mělo každý kurz provázet. A čím kvalitnější učebnice, tím lépe se v nich studenti orientují a tím lépe se jim z nich také učí.

  4. Počet studentů ve skupině.

    Některé velké jazykové školy cíleně pořádají kurzy s větším počtem studentů (10 a více). To může fungovat, pokud se kurz zaměřuje (téměř) výhradně na konverzaci a mluvený projev a pokud se jedná o kurz pokročilejších studentů. Ve všech ostatních případech jsou vždy lepší menší skupiny do 6 studentů. Jenom ty totiž zaručí, že vám lektor bude moct věnovat tolik pozornosti, aby bezpečně opravil všechny vaše případné chyby a vysvětlil vám vše, co vám není jasné.

  5. Spolupráce s většími školami a vzdělávacími institucemi.

    Těchto institucí je velké množství. Naše jazyková škola například spolupracuje s jazykovou školou Akcent nebo společností Wattsenglish. A proč je taková spolupráce dobrá? Velké instituce zpravidla vyžadují absolvování pravidelných školení nebo alespoň dodržování určitých pravidel. A samozřejmě dodávají prvotřídní studijní materiály.

  6. Přítomnost rodilých mluvčích.

    Stejně tak, jako může být rigidní zaměřenost na rodilé mluvčí nevýhodou, může rozumný výběr kvalitních lektorů z řad rodilých mluvčích vést k oživení a povznesení výuky. Studenti si navíc díky kontaktu s rodilými mluvčími zvyknout na jejich přízvuk a lépe pochytí drobné nuance ve výslovnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *