Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 10. díl. Finsko.

Zatím se nám podařilo navštívit místa plná příjemných lidí, s přátelskou atmosférou a pohostinností. I tentokrát se podíváme na místo, které splňuje tato kritéria, ačkoliv máte celou dobu pocit, že je vše tak trochu „s podmínkou“. Dnes společně zavítáme do Finska.

Icebreaker Sampo

Poblíž městečka Kemi najdete skutečně originální turistickou atrakci. Ten, kdo netrpí mořskou nemocí nebo ten, kdo v sobě skrývá duši dobrodruha, se může vydat na plavbu na palubě ledoborce Sampo. Z jeho paluby můžete sledovat nádherné arktické scenérie, posedět v lodní restauraci a vyzkoušet místní speciality. To vše při pohledu na to, jak si loď proráží svou cestu ledem.

Coffee shop on a lake

Tato miniaturní kavárna je ve skutečnosti docela známá, nicméně i tak považuji za svou povinnost ji zmínit. Je totiž naprosto kouzelná. Když jsem v roce 2018 navštívila Helsinky, byla pro mě tato kavárna jako zjevení. Malý útulný „domeček“ s kamny, dlouhým bezlepkovým menu (ty skořicové šneky!), výbornou kávou a neuvěřitelným výhledem na jezero, si mne okamžitě získal. Navíc je to místo, kde se můžete socializovat v jinak trochu „prázdném a neosobním“ městě. Kavárnička má totiž odhadem jen asi 20 metrů čtverečních a je v ní celoročně plno.

Three Country Cairn

Na světě není moc míst, kde by bylo možné stanout na půdě tří států najednou. V nejzápadnější části Finska to ale možné je. Na jezeře Goldajarviwith, je umístěn kamenný „prvek“, který symbolizuje protnutí tří státu Finska, Švédska a Norska. Velmi jednoduše se tam dostanete procházkou, nebo lodičkou a na samotný „prvek“ je možné se dostat pomocí dřevěných lávek, vybudovaných přesně za tímto účelem.

Symbolicky nám Skandinávii uzavřel zrovna 10. díl, nicméně chvilku zůstaneme ještě v jejím okolí. Protože poslední bylo Finsko, tak se podíváme do země, která má velmi podobný jazyk, z Helsinek tam pravidelně jezdí trajekt a jedná se o leadera v digitalizaci běžného života. Kdo už tuší? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *