Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 5. díl. Aljaška.

Dnes zůstaneme prakticky na stejném místě jako minule, tedy skoro. Aljaška není součástí Kanady, ačkoliv to geograficky vypadá tak, že by klidně být mohla. Tato americká enkláva má zvláštní historii plnou pronájmů, prodejů a sporů o příslušnost. Taktéž byla zachvácena horečkou – zlatou, stříbrnou, prakticky jakoukoliv, která zahrnovala dolování.

Permafrost Tunnel, Fairbanks, Alaska   

Tento tunel je prakticky živoucím muzeem, ve kterém můžeme nalézt fragmenty sahající až do prehistorie. Sto deset metrů dlouhý, pět metrů široký a zhruba dva metry vysoký tunel, byl původně kopán za účelem tréninku vojenských jednotek. Účel by jednoduchý, a to spojit užitečné s ještě užitečnějším. Zocelení vojáků a vědecké bádání. Počátky výkopů jsou datovány do roku 1960 a dnes se v nich již nepokračuje. Ve stěnách tunelu můžete vidět zamrzlé ryby, rostliny, savce, fosílie, kosterní pozůstatky a mnoho dalšího. Je to vlastně obrovská přírodní expozice.

Last Chance Mining Museum, Juneau, Alaska          

V tomto případě není potřeba moc kopat, abyste našli něco z dob, kdy tu vrcholila zlatá horečka. Důl původně patřil společnosti Juneau Gold Mining company, která zde ve své době vytvořila největší zlatý důl na světě. Muzeum je umístěno v bývalé kompresorové budově, která měla za úkol odsávat oxid uhličitý z dolu a pumpovat do něj čerstvý vzduch. Perličkou je, že se jedná o doposud největší kompresorovou budovu na světě. Ano, stále si drží prvenství, ačkoliv je stará téměř 100 let. V budově naleznete naprosto přesný skleněný 3D model dolu, na kterém jsou vyznačena všechna důležitá místa v dole. Máte tak možnost nahlédnout do historie hornictví a podívat se, jak vlastně ta „zlatá horečka“ vypadala ve velkém měřítku.

Kennicott Ghost Town, Chitina, Alaska

Je pravda, že tohle místo je spíše pro vyznavače „dark“ turismu, nebo někoho, kdo nemá rád přeplněná města. Kennicot bylo kdysi město, ve kterém se nacházel nejbohatší důl na měď na celém světě. V roce 1938 však bylo město opuštěno, protože téměř všechna ložiska mědi, která byla tou dobou nalezena, byla již vytěžena. Díky tomu do roku 1950, město úplně zpustlo. Paradoxem je, že ještě v roce 1925, byl Kennicott jedno z nejživějších měst světa, což s přihlédnutím na to, kde leží, vyvolává údiv. Skutečně tomu ale tak bylo. Kennicott, ačkoliv to bylo hornické město, mělo vlastní obchody, bary, kino a dokonce mělo vlastní nádraží. Město bylo tak bohaté, že si postavilo vlastní železnici s připojením na již existující dráhu a dokonce pomáhalo budovat další síť železnice. Dnes je to jen prázdné memento kdysi slavného místa.


No a jako poslední, řekněme menší, bonus, máme místo, které doposud vyvolává spousty otázek a je důvodem mnoha konspiračních teorií. Konspirační teoretici jej považují za nástroj k ovládání počasí, mysli, super zbraň, paprsek smrti, komunikační zařízení pro extraterestriální komunikaci, nebo dokonce základnu mimozemšťanů.

Možná už někdo tuší, že se jedná o:

H.A.A.R.P., Gakona, Alaska

HAARP, neboli High Frequency Active Auroral Research Program, je místem, které vyvolává řadu otázek a nedá spát velkému množství lidí. I když se jedná jen o vědeckou „základnu“ jejímž cílem je monitorovat a předpovídat počasí. Primárním cílem ale je výzkum fyzikálních a elektrických vlastností ionosféry, což je to, co mnohé děsí. Možná je to způsobeno tím, že si lidé výzkum Ionosféry spojují s Tunguzskou „katastrofou“ a Nikolou Teslou. Pravdou ale je, že to vypadá trochu zvláštně, na to, že jde jen o „radar na počasí“, nebo nejde?

Budeme se na Vás těšit v příštím díle a doufám, že už budeme moci sundat zimní oblečení a podívat se zase někam, kde je trochu tepleji :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *