Tipy a zajímavosti

Virtuální cestování – 8. díl. Norsko.

Nedávno jsme společně navštívili Dánsko. Nyní se podíváme o kousek dál, a to skutečně jen asi o 400 km. Naší další zastávkou bude země milionu fjordů, rybářský ráj a kolébka extrémního metalu, Norsko.

Røros

Jedno z nejstarších dřevěných měst na světě, je sice zařazeno na seznam UNESCO, ale mnoho turistů jej nenavštěvuje. Zvláštností je, že všechny ulice jsou v původním stavu ze 16. století a nedošlo k žádné rekonstrukci. Pakliže se tam vydáte, můžete se procházet uličkami a vidět nádvoří, která jsou přes 400 let stejná. Vlastně můžete zažít takové malé cestování v čase.

Undredal

Možná Undredal vypadá jen jako další pitoreskní rybářská vesnička na břehu Fjordu, opak je ale pravdou. Někomu by možná přišlo zajímavé, že od roku 1100, kdy byla založena až do roku 1988, byla jediná možnost, jak se do vesnice dostat, loď. Proč je ale vesnička slavná? Díky místnímu „hnědému sýru“. Naprostá lokální specialita, o které se říká, že kdo jí neochutnal, nepoznal krásu Norské kuchyně.

Senja and Vesterålen 

Když do Norska, tak na sever a kam nejlépe? No přeci na jeden z těchto dvou Fjordů. Oba vlastně poskytují to samé, ale každý má své kouzlo. Na Senja nepotkáte turistu, ale výhled na polární záři není tak dramatický. Na Vesteralen už pár turistů je (skutečně jen pár, třeba 5…), ale zase můžete z pohodlí vířivky pozorovat polární záři a poslouchat zvuky okolní přírody. Většinou k tomu dostanete horkou medovinu a místní kuchyni.

Bonus: Bergen – Helvéte

Pokud by měl někdo rád extrémní metalovou hudbu, určitě doporučuji navštívit Bergen, který je vlastně kolébkou Black Metalu. Ještě stále je tam možné najít obchod “Helvéte”, který provozoval Euronymus (ex-Mayhem) a Varg Vikernes (Burzum). Právě v těchto místech se začala psát hudební historie skupin jako jsou Immortal, Darkthrone, Ulver a mnoho dalších. Mimo jiné tam najdete i muzeum zasvěcené tomuto hudebnímu stylu.

A příště se podíváme do sousedního Švédska, které je sice stejně chladné, ale možná o něco přátelštější, než Norsko.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *