Tipy a zajímavosti

Work and travel pobyty a vše o nich. Část I.

Pomalu se blíží léto a s tím nastává období, kdy tisíce studentů po celé ČR zvažují možnosti studijních pobytů v zahraničí. Zlepšení se v cizím jazyce, poznání nových lidí nebo touha vyzkoušet si něco nového. To vše jsou důvody, které vysokoškoláky vedou k tomu, aby se vypravovali na několikatýdenní či dokonce několikaměsíční studijní pobyty, ale také aby se přihlašovali do programu Erasmus, díky kterému mohou v zahraničí studovat delší dobu a dokonce svůj vysokoškolský obor. 

us

Co když to ale někomu nestačí? Studijní pobyty jsou velmi nákladné a ne každý si je může dovolit. Někteří nepříznivou finanční situaci řeší půjčkami, jiní přihlášením se do již zmíněného Erasmu, který je dotován státem. Erasmus ale nemusí vyhovovat všem. A právě pro ty, stejně jako pro ty, kteří si chtějí obzory rozšířit ještě o něco víc, jsou tu takzvané “Work and Travel” programy.

O co se jedná? Princip je jednoduchý. Jak už slovíčko “work” v názvu napovídá, jedná se o zahraniční pobyt, ve který nejde tolik o studium jazyka, jako spíš o práci. Zkrátka a jednoduše někam přijedete a začnete tam pracovat, čímž si zároveň rozšiřujete jazykové znalosti. Rozdíl oproti typickým studijním programům a Erasmu je nasnadě. Na Work and Travel programech vás nečeká žádné chození do školy. Školou se vám stane život, práce a každodenní realita. Ale nebojte. Máloco vás naučí řeč tak dobře a rychle, jako nutnost.

Možná je na tomto místě záhodno podotknout, že tento druh programu je tedy urče spíše odvážnějším jedincům, kteří se nebojí riskovat. Program své účastníky totiž rovnou “hodí do vody” a je na vás, abyste se naučili plavat. Na rozdíl od studijních programů, které jsou vyhrazeny pro cizince a kde se už počítá s tím, že vaše jazyková vybavenost není dokonalá a že na ní teprve musíte pracovat, při nástupu do práce nikoho vaše neznalost řeči či místních zvyků příliš nezajímá. Zkrátka a jednoduše, musíte komunikovat, ať už chcete nebo ne. No, nebo si sbalit kufry a vrátit se domů.

Pokud však překonáte strach a počáteční ostych, může se pro vás takový pracovní pobyt stát nezapomenutelnou životní etapou nabitou nespočtem pozitivních zážitků a obestřenou hromadou nových kamarádů a známých, na kterou budete do konce života rádi vzpomínat. V rámci programu Work and Travel se totiž setkáte nejenom s dalšími studenty z nejrůznějších koutů světa, ale také se spoustou místních, kteří vám mohou svou vlast představit tak, jak byste jí nikdy na žádné dovolené nepoznali.

No a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na slovíčko “travel” v názvu programu. Program se totiž zpravidla skládá ze dvou částí. Z první poloviny, ve které pilně pracujete a vyděláváte peníze a ze druhé, ve které máte dostatek času na procestování země. 

Ptáte se, kde se do takového programu můžete přihlásit? Tak třeba u agentury Student Agency nebo Cool Agent, se kterými se můžete vydat do USA.

Příště se podíváme na zoubek tomu, na kolik vás vlastně takový pracovně-cestovní pobyt vyjde a kdy a jak se do něj můžete přihlašovat.

Jak se říká v té Améééérice, stay tuned 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *