Svátky a oslavy napříč světem

Vše nejlepší ke dni matek

         Milý čtenáři, jak jistě víte, dnes slavíme svátek matek. A protože jsme ženy zvídavé a zajímá nás nejenom co slavíme, ale také proč to slavíme, připravili jsme si pro Vás krátké pohlédnutí do historie

Notoricky známý svátek, který u nás připadá na druhou květnovou neděli. V tento den oslavujeme mateřství a vzdáváme hold, vyznáváme svou úctu a všeobecný respekt, všem matkám. Svátek je také oblíben mezi květináři, ačkoliv je na mnoha místech zvykem, darovat vlastnoručně vyrobené dárky.

Zajímavé jsou ovšem kulturní odlišnosti, které můžeme najít právě i v tom, na jaké datum svátek připadá. Příkladem budiž Velká Británie, kde je „Den matek“ oslavován čtvrtou postní neděli. Dříve tam byl svátek znám pod jménem „Mateřská neděle“ a hlavním darem bylo volno, které dostávalo služebnictvo, aby se mohlo sejít se svou rodinou.

V arabských zemích je den matek oslavován 21. března, zatímco náš, vycházející z amerického svátku, slavíme právě druhou květnovou neděli.

Svátek pravděpodobně vychází z Antického svátku „plodnosti a matek“, kdy v Řecku oslavovali bohyni „Rheyu = Kybelé“, která byla matkou bohů. Svátek tak, jak jej známe dnes a jak jej slavíme v ČR, byl poprvé oslavován v roce 1914 na základě vyhlášení prezidentem Woodrow Wilsonem. Hlavní myšlenkou byla oslava mateřství a matek, ačkoliv svátek vlastně vznikl na počest Anny Reeves Jarvis, která bojovala za práva matek a s myšlenkou tohoto svátku přišla již v roce 1907. Dá se tedy říci, že v roce 1914, pouze došlo k oficiálnímu vyhlášení.

Na území Československa slavíme tento svátek od roku 1923, kdy jej poprvé propagovala Alice Masaryková. S koncem druhé světové války a nástupem komunistické moci, byl postupně vytlačován do pozadí a na jeho místo byl silou tlačen „mezinárodní den žen“ (vždy slaven 8. března). V mnoha rodinách byl ale přesto oslavován a právě díky tomu, se nejspíše zachoval až do dnešního dne.

Po revoluci, roku 1989, se opět začal svátek slavit veřejně a zaujal své místo vedle mezinárodního dnu žen. Jsme jeden ze států, kde se slaví oba svátky. V některých státech došlo právě k jejich sloučení a slaví se tak „oba svátky“ v jeden den a pod jedním názvem. Převážně se uchoval název „mezinárodní den žen“, pod který se právě sloučil „den matek“.

Všem maminkám přejeme jen to nejlepší za celý tým JS FAN 😊!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *